Ishrana

Uloga i značaj pravilne ishrane naročito dolazi do izražaja u detinjstvu, kada dolazi do intenzivnijeg rasta i razvoja, smatra se da predstavlja osnovu zdravlja za čitav život.

Stoga je osnovni i najvažniji zadatak pravilne ishrane da dečijem organizmu obezbedi optimalne količine svih hranljivih sastojaka, a time i pravilan fizički, intelektualni, emotivni i socijalni rast i razvoj. Porodica tu ima najznačajniju ulogu. Međutim, pored porodice, značajan uticaj na razvoj, vaspitanje i stvaranje navika kod dece ima i predškolska ustanova. Ispravljanje i korigovanje grešaka porodične ishrane i stvaranje pravilnih navika hranjenja predstavlja veoma važan faktor socijalizacije i osamostaljivanja deteta. Ne možemo očekivati da dete zavoli nešto što će probati prvi put. Treba nastaviti svakodnevno decu nuditi raznovrsnim namirnicama(povrće,voće,meso…)

Ako svakodnevno dajete vašem detetu povrće, od malena navići će se da ga jede i postaće deo njegove ishrane. Obroci sa drugarima u vrtiću pomažu čak i najprobirljivijim mališanima da prihvate novi ukus hrane, ali i ukus koji su pre dolaska u kolektiv odbijali. Znamo da je doručak najvažniji obrok za čoveka pa i za dete. Osim što snabdeva telo važnim hranljivim materijama, doručak doprinosi i boljoj pažnji. Uočeno je da su deca koja za taj obrok uzimaju kalcijumom bogatu hranu mirnija i bolje uče. Doručak obezbeđuje energiju za jutarnju aktivnost, potpomaže održavanje optimalne telesne težine,smanjuje potrebu za grickalicama i preteranim unosom hrane za ručak, čini da se dete dobro oseća. Takođe utiče na uspostavljanje dobrih nutritivnih navika rano u detinjstvu, i pomaže deci da ih održe i kasnije u životu. Deca koja izostavljaju doručak često imaju slabiju koncentraciju, umorna su i pospana. Hrana se priprema u našim kuhinjama bez aditiva i konzervansa, izbegavamo masna, slana i preslatka jela. Tokom cele godine u ishrani koristimo sveže voće i povrće . Ishranu korigujemo kod dece koja imaju specifične potrebe u ishrani u saradnji sa roditeljima.

Jelovnik se sastavlja jednom nedeljno i istaknut je na mestima gde roditelji imaju uvid u svakodnevnu ishranu svoje dece. Energetska vrednost dnevnog obroka u vrtiću određena je *pravilnikom o normativu društvene ishrane dece u ustanovama za decu*. Prema važećem normativu, a shodno uzrastu svakom detetu je obezbeđeno 70-75% dnevnih nutritivnih potreba. Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica sistematski prati nutritivne vrednost obroka.